DVB software
Home | Posveta | Mali umetnici | Novo | Kontakt | Linkovi | DVB software | Knjiga gostiju | Maticne ploce | Srce Juga | DVB Kartice | Memorije | Forum


Na ovoj strani mozete naci opis trenutno najpopularnijeg softvera za DVB kartice.


ProgDVB

ProgDVB je veoma popularan softver, koji omogucavava softversko dekodiranje kanala. Podrzava i iste dll fajlove kao MultiDEC. Stabilnost mu je veoma velika. ProgDVB je uvek u fazi dorade i smatramo da je ovo softver sa najvecim brojem verzija u poslednje dve godine.Ocekujmo jos dodatnih funkcija. I sada mozete naci dosta interesantnog - podrska za daljinski upravljac, "hot" tasteri, 16:9 podrska, podrska za Diseq C motore i jos dosta toga. Moze se reci i da je snimanje, u mpg formatu, jedno od najboljih, ako ne i najbolje. Ovaj softver snima bez greske i FTA i PPV kanale, u visokom kvalitetu slike i tona. Mnogi smatraju da je ovo najbolji softver za SkyStar 2 kartice. (To je i moje licno misljenje).Sadrzi veliki broj plug-inova koji mu povecavaju funkcionalnost. Mislimo da ovim pluginovima nadmasuje konkurente u mnogim segmentima upotrebe. Sa ovim softverom rade sledece satelitske DVB kartice: SkyStar 1, SkyStar 2, Hauppauge Nova, Hauppague Win TV nova CI, Broadlogic 1030/2030, AVer DVB, TwinHan ...

Program mozete preuzeti sa adrese: http://www.progdvb.com

 

 

KOMPRESOVANJE:

Obrada snimljenog materijala
Jedan minut materijala, u zavisnosti od rezolucije video-streama, zauzima izmedju 15 i 20 MB, dok je kvalitet snimka na nivou DVD kopija.


Sto se tice doradjvanja MPEG-2 fajlova, kao najelegantnije resenje nametnuo se besplatan program Vidomi 0.469 ciju instalacionu datoteku od 2,26 MB mozete preuzeti sa adrese http://www.vidomi.com/. Ako ne nameravate da se bavite slozenom montazom video-materijala koji snimite, Vidomi ce u potpunosti zadovoljiti osnovne potrebe kao sto su odsecanje nezeljenih ivica, izbacivanje viska materijala, uklanjanje interlace efekta i slicno. Svoju pravu upotrebnu vrednost Vidomi pokazuje tek u domenu (re)kompresije MPEG-2 fajlova upotrebom DivX ili XViD kodeka (implementiranih ili eksternih), a tu je i podrska za kompresiju zvuka i rad sa vise audio-kanala. Vidomi se sastoji iz dva dela: plejera i enkodera, tako da ono sto uradite uz pomoc enkodera odmah mozete pogledati iz plejer sekcije. Upravo zbog nabrojanih mogucnosti, Vidomi je zgodna alatka da snimljene spotove, serije ili filmove oblikujete u format pogodan za cuvanje na hard disku ili skladistenje po CD-ovima. Ono na sta tokom rada najvise treba obratiti paznju jesu podesavanja kodeka (iskustveno-eksperimentalni put je najbolji) jer od toga zavisi dobijeni izlazni kvalitet, pa time i velicina fajla.

www.krstarica.com

Zabranjeno je gledati evropske PAY TV kanale. Software moze sluziti samou edukativne svrhe.

DVBDream  (nasminkani ProgDVB - nemacka varijanta)

Prvi izbor vlasnika SkyStar 2 DVB kartica za pracenje satelitskog programa do sada je bio neprikosnoveni ProgDVB (www.progdvb.com), delo ruskih programera. Medjutim, u poslednje vreme na Internetu se pojavilo nekoliko alternativnih resenja koja se sasvim ravnopravno nose sa pomenutim, ali ga u pojedinim segmentima i prevazilaze. Jedan od njih je DVB Dream za koji slobodno mozemo reci da predstavlja novu zvezdu na DVB nebu.

DVBDream mozete preuzeti sa adrese: http://www.dvbdream.org/

(Licno misljenje autora ovog sajta: "Svaka cast za DVBDream ali po kvalitetu slike ProgDVB je neprevazidjen, i dalje ponosno jedan jedini i neprevazidjeni. Ima ga za sve!)

www.progdvb.com

 
MultiDec
Ovo je proteklih godina bio jedan od najpopularniji softvera za DVB kartice. Ima dosta korisnih funkcija, ali najvaznija se odnosi na softversko dekodiranje kanala. Dodatne funkcije za MultiDEC se dodaju pomocu instalacije dll fajlova (npr. DolbyDigital, DiSEqC 1.2 i jos dosta toga).

DVB TV

DVB TV je jedan od novijih softvera za DVB kartice. Zbog toga i nema toliko funkcija kao neki od ovde opisanih programa. Prednost je kontrola softvera pomocu OSD (On Screen Display) menija. Kada pratite TV kanale na TV aparatu i posedujete daljinski upravljac, onda je ovo softver za vas. Takodje ima funkciju za trazenje kanala koja je uradjena kao kod standardnih risivera. Pristup ovoj funkciji je takodje omogucen putem OSD menija. DVB TV podrzva i EPG (Electronic Program Guide), a snimljeni materijal je u PVA formatu. Postoje verzije i za SkyStar 1 i 2 kartice.

WatchTVPro

WatchTVPro je manje prisutan na nasim prostorima, za razliku od prethodna dva. Poseduje teletext i EPG Show kao i dodatke za WatchTVPro koje su uradili fanovi ovog programa. Software ima lepu grafiku i dosta mogucnosti.WatchTVPro je stalno u fazi usavrsavanja. Najlepse je to sto je potpuno besplatan. WatchTVPro ima sledece funkcije: DolbyDigital podrska, OSD podrska, PVA i MPG tipovi snimljenih fajlova, podrska za engleski i nemacki jezik, kao i jos dosta toga.  U WatchTVPro softveru mozete naci i jednostavan editor liste kanala, editor PVA snimaka i jos dosta malih pomocnih programa. Ako kanal emituje Dolby Digital zvuk, mozete snimiti program sa ovim zvukom na hard-disk. Jos jedna korisna funkcija ovog softvera jeste "free" prozor. Ako izaberete ovu fumkciju, izgled programa WatchTVPro ce se pretvoriti u mali prozor. Veoma korisna funkcija ako radite u nekom programu a zelite da povremeno pratite sta se desava na nekom TV kanalu. Radi sa ss1 i ss2 karticama.

WinSTB

WinSTB je nastao u zelji autora da izradi program koji ce zadovoljiti licne prohteve kada je gledanje digitalnih satelitskih kanala u pitanju. Zbog toga podesavanje za rad i sama upotreba moze da bude prilicno neugodno iskustvo, ako ne znate gde se sta nalazi i cemu sluzi. Autor je pribegao originalnom resenju i umesto klasicnih Windows menija implementirao graficki prikaz kao na kucnim digitalnim satelitskim risiverima (tacnije kao na Humax modelima). Meniju se pristupa pritiskom na taster ’Space’ dok tasteri od ’F1’ do ’F4’ predstavljaju zamenu za cuveno crveno, zeleno, zuto i plavo dugme sa daljinskih upravljaca kucnih satelitskih sistema. Kanale je moguce tematski sortirati, a podrzano je i skeniranje satelita radi nalazenja novih. Teletekst i EPG funkcije postoje u okviru menija, ali na nasoj test-verziji nisu radili. Ako se odlucite da probate ovaj program, neka vas ne iznenadi postojanje verzije 0.090 ili 0.094 jer se nove verzije programa oznacavaju unazad! Slika koju WinSTB daje je odlicna, ali na pojedinim kanalima moze da bude trzanja. Zanimljivo, prilikom snimanja kanala koji su imali losiji kvalitet slike dobija se odlican materijal i savrsen prikaz! Ocigledno je da program jos uvek ne komunicira najbolje s grafickim filterima zaduzenim za prikaz slike u realnom vremenu, usled cega nastaju problemi. Kao i kod prethodnog ostvarenja, materijal se snima u TS formatu. Nedostatak WinSTB-a jeste nemogucnost rada preko celog ekrana (radi iskljucivo u prozoru) koji se resava "forsiranjem" opcije Overlay u sekciji za podesavanje rada graficke kartice u samom Windowsu. Ako ne uspete da se snadjete sa podesavanjem programa, na adresama: http://www.phime.8m.com i http://www.phime.tk/ mozete naci opsirno korak-po-korak uputstvo.www.lecesat.s5.com